Sofieroresan den  5 juni 2007

KL 07.00 i Bua, och 7.30 i Varberg fyllde vi nästan två S&S-bussar för dagens utflykt.

Vid dagens första stopp - Erikslund i Skåne - intogs kaffe och fralla, varefter färden gick vidare söderut. Efter några smärre felkörningar, som gjorde att vi nu är rätt bevandrade i norra Helsingborgs förorter, anlände vi till ett sommarfagert Sofiero.

sofiero1.jpg (149847 bytes)

sofiero4.jpg (94765 bytes)       sofiero3.jpg (65672 bytes)

sofiero2.jpg (76246 bytes)    Foton JBLA
Knut och Ulf på väg in i labyrinten.

Vi möttes av två mycket kompetenta guider, som delade in oss i grupperna ”Buss vit” och ”Buss gul”. På ett informativt och underhållande sätt berättade de om Sofieros tillkomst, historia och lite kuriosa samt visade oss runt till några utvalda platser i parken. Därefter fanns tid för egna strövtåg såväl i slottet som i parken med dess rhododendron och azaleor.

Tidpunkten var mycket väl vald för att pricka in den finaste blomningen. Men naturen – årets sommarvärme – spelade oss dock ett litet spratt. Blomningen hade kommit igång ovanligt tidigt, så en del växter var nästan överblommade, men åtskilligt fanns kvar och var verkligen anslående. Det fantastiska sommarvädret och parkens underbara läge vid Öresund var väl värt ett besök med eller utan rhododendron i full blom!

Mer om Sofiero på  http://www.sofiero.helsingborg.se/

Härefter var det dags för uppsittningen i de svala och bekväma bussarna för vidare färd till Råå, där lunch intogs på det lilla värdshuset i hamnen. Även här fanns tid för egen promenad i småbåtshamnen med pittoresk omgivning och inköp i skånskt rökeri för dem som så önskade.

 

In i bussarna för färd till Beredskapsmuseet – Batteri Helsingborg. 

 Museet, som ligger norr om Helsingborg 2,5 km från kusten, ägs och drivs helt privat av familjen Andrée och innehåller stora samlingar av utrustning, uniformer etc. från tiden för 2:a världskriget. Batteriet kom till för att försvara oss vid tyskarnas invasion av Danmark och Norge och avvecklades inte helt förrän i början av 1990-talet. De intressantaste delarna av anläggningen utgörs av en komplett stridsledningscentral under jord samt kanonen Maja, som nu håller på att byggas in för bevarande åt eftervärlden.

 Entusiastiska och kunniga museiägarinnan Marie Andrée gav oss värdefull och intressant information om vårt inte alltid så goda försvar under krigsåren på 1940-talet.

 Många minnen väcktes till liv bland de ärrade veteranerna, när man åter kom i kontakt med utrustning och företeelser, som påminde om gångna, kanske mer bekymmersamma värnpliktsår.

 Mer om Batteri Helsingborg: http://www.beredskapsmuseet.com/

 Dags för en liten busstur igen. Denna gång till Utsiktskaféet i Killeröd, där vi programenligt serverades kaffe och specialiteten äppelmarängkaka. Förutom den fantastiska utsikten över Skälderviken förstås. Ett riktigt litet smultronställe en bra bit från allfarvägen!

 sofiero5.jpg (70283 bytes)    sofiero6.jpg (64684 bytes)

Marie Andrée berättar om                                 Dags för eftermiddagskaffe i Killeröd.
Batteri Helsingborg.

 Sedan var det dags att återvända till respektive hemort och smälta den trevliga och innehållsrika dagen, som planerats och genomförts på ett synnerligen förtjänstfullt sätt av klubbmästare Knut W. och S&S-resor.

  JB och Ing-Mari Larsson