Reserapport: Landvetter och och Onsala rymdobservatorium vid Råö

Två bussar avgick den 2 september på morgonen med ett 80-tal personer,  första anhalt var frukostfika på Onsala Herrgård. Ett jättemysigt ställe som ligger precis vid havet. Ägaren berättade lite om historien bakom. Det hade för länge sedan varit rekreationsställe för personalen på Tjolöholms slott och senare konvalecenthem för behövande göteborgare. Numera ombyggt och fungerar som restaurang och konferensanläggning.

Den ena bussen körde därifrån till Råö och fick information om observatoriet. Damen som informerade oss hade precis kommit hem från USA, dit hon var inbjuden att närvara vid uppskjutningen av Christer Fugelsang ut i rymden. Efter informationen besökte vi den stora globen som rymmer ett jättestort teleskop (20 m i diameter) och därefter åkte vi ut till det stora teleskopet. Råö är svenska nationella anläggningen för radioastronomi vid Chalmers i Göteborg.

09LR_Frukostfika-Onsala-herrg.jpg (31848 bytes)        09LR_Carina-P-informerar.jpg (29269 bytes)
Fika Onsala herrgård                                                            Information på Råö    

09LR_Bagagehanteringen-beun.jpg (35603 bytes)       09LR_Inne-i-Storstugan.jpg (36670 bytes)
Bagagehantering Landvetter                                                 Fika på storstugan Tjolöholm               Foto: Alf Haraldsson                                                                        

Buss två åkte till Landvetter där vi fick följa med en informatör på upptäcktsfärd. Först fick vi veta lite om dagsläget för flygplatsen och det visade sig att det var en stor nedgång i flygandet nu. Lågkonjunktur månne? Vi fick sedan gå igenom säkerhetskontrollen och vidare med buss runt hela flygplatsområdet. Slutligen fick vi en visning av bagagehanteringen under terminalen där otroligt många väskor passerar per dygn och tas om hand manuellt av starka män och kvinnor.

Vid lunchdags möttes vi på restaurang Trägårn i Göteborg där vi åt en stabil och god lunch och som slutpunkt på dagen var det kaffe med dopp i Storstugan på Tjolöholm. En givande dag med massor av information, varav mycket redan ramlat ur det trånga lagringsutrymme som numera finns i huvudet.

För Ringhalsveteranerna
Kerstin Björklund
JBLA