Ringhalsveteranerna besökte Äskhults by

RV09askhultby.jpg (39491 bytes)
Foto Kurt Johansson 

Den 25 maj besökte  Ringhalsveteranerna Äskhults by som ett led i serien ”Norra Hallands historia”. Tyvärr så mötte endast 11 personer upp denna dag, som hade strålande solsken och lagom värme.

Framme Äskhults by blev vi mottagna av Per Connelid, som berättade med inlevelse om hur man håller på att återställer marken och landskapet till hur det såg ut för ca 200 år sedan. Detta gör man med metoder och redskap, som gör minimal åverkan på naturen. Vi fick gå runt området under ca 3 timmar och se hur man arbetade både med att återställa åkermarken närmast de fyra gårdarna och även med utmarkerna där man nu åter kan se ljunghedar, betesmarker mm. Vi stannade också för en mysig fikapaus ute i naturen.

Per deltar själv i arbetet med utgrävningar mm för att skaffa information om vad som hänt de senaste 200 åren. Under de senaste 10 åren har byn förvandlats från ett naturreservat till ett kulturreservat.

Alla var mycket nöjda med besöket och att här gå in på mer detaljer känns ganska onödigt när det redan är så bra beskrivet på http://www.askhultsby.se .

Kurt Johansson