Gårdarna runt sjön

Precis när den första goda sommarvärmen dragit sig tillbaka och i stället förbytts i betydligt kyligare väder, gjorde Ringhalsveteranerna en resa runt sjön Åsunden utanför Ulricehamn.

Vädret till trots bjöds vi på en intressant och vacker resa. Birgit Sparre, som skrivit bl a en romansvit om ”Gårdarna runt sjön” har lyriskt beskrivit sin barndomsmiljö vid sjön Åsunden.

Hon adopterades av den barnlösa familjen Sparre och växte upp på gården Sjöred - i böckerna benämnd Stjärnö.

Först stannade vi vid Torpa Stenhus, som ligger vid södra delen av sjön och är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Där fick vi se oss omkring ända nerifrån källaren, upp till Riddarsalen och översta våningen som bestod av Gästvåningen och Kungssalen. Tjusigt, men kallt!

Efter att ha ätit lunch på Torpa Café fick vi göra ett besök på herrgården Sjöred där nuvarande ägaren, Daniel Gunnardo, berättade om Birgits uppväxttid. Han visade också några fantastiskt vackra rum med praktfulla möbler och otroliga kakelugnar. Dessutom fanns en massa dyrgripar, så vi var väldigt försiktiga så inget skulle ramla i golvet. Det kunde stått oss dyrt!

Efter Sjöred blev vi mottagna på Källebacka Säteri. Huvudbyggnadens första våning uppfördes i slutet av 1600-talet. I mitten av 1700-talet byggdes en våning till, men fortfarande är ursprungsinredningen intakt. Säteriet är byggnadsminnesförklarad och numera privatägt. Även här fick vi komma in och titta på den vackra inredningen och husets nuvarande ägare berättade om dess historia.  Vi gjorde också ett besök på deras sjuhåls utedass, som numera används som fiskdamm när det är barnkalas.

Med på bussen hade vi en mycket kunnig guide som berättade om alla gårdarna som ligger runt Åsunden och totalt åkte vi sju mil. Det blev en mycket minnesrik dag. Och tänk – inte en droppe regn föll på oss, solen sken och stormen ven.

09asunden1.jpg (36480 bytes)  09asunden2.JPG (190444 bytes)
Sjöred där Birgit sparre växte upp.                                                Det 7 sitsiga dasset på Källebacke säteri.

För Ringhalsveteranerna
Text:Kerstin Björklund
Foto: Alf Haraldsson