Veteranresa till Husqvarna
museum, Tölltorps industrimuseum
och Hylténs industrimuseum Torsdagen den 26 augusti 2010.
I tidig morgontimma gav sig Ringhalsveteranerna av till Småland. 56 medlemmar och 5 respektive följde med två bussar från S&S-Resor i Falkenberg på en resa som blev mycket intressant och trevlig, trots mina farhågor om för mycket teknik.
Det började med förmiddagsfika på Hotell Bogesund i Ulricehamn, därefter gick färden till Husqvarna fabriksmuseum, ett fantastiskt stort och mycket innehållsrikt museum med allt vad Husqvarna har gjort under 350 år och fortfarande gör.
Symaskiner, bössor och gevär, järnspisar, motorsågar, motorcyklar, mopeder. Man provade också på cyklar, järngrytor, stekpannor, köttkvarnar och många andra hushållsartiklar. Allt fick vi veta av en före detta säljare, som numera jobbar som guide och vet vad han pratar om, roligt och kunnigt. Husqvarna hade ett mycket känt MC-stall med många fina framgångar under 50- och 60-talen med bl.a. Rolf Tibblin och Carla Carlqvist.
Några Husqvarna-MC
En riktig Husqvarna vedspis de Lux
Därefter fortsatte färden till Hestra där en god lunch väntade på Restaurang Höganloft. Lite funderingar utbröt, när vi skulle in i restaurangen, då ett 50-tal ungdomar anlände samtidigt med oss, men det visade sig vara oro i onödan. Det var framdukat och klart för oss!
Sedan fortsatte en buss till Töllstorps industrimuseum i Gnosjö, där verksamheten var som störst under 1800-talet och in på 1900-talet. Där möttes vi av guider från hembygdsföreningen, som på ett mycket intressant och roligt sätt berättade om och visade tråddragning, metallduksvävning och tillverkning av bl.a. hönsglasögon, vispar, musfällor, hårnålar och säkerhetsnålar. Allt detta sker i en vacker ådal med porlande vatten och snurrande vattenhjul. Just för dagen hade det regnat så mycket att det var översvämning på flera ställen. Man kunde därefter köpa sig lite souvenirer om man ville och det ville man ju.
Ringhals har också turbiner.
En Småländsk världsnyhet.
Färden fortsatte till Hylténs industrimuseum i Gnosjö, där verksamhet bedrevs mellan 1874 och den 23 december 1974 då verksamheten stängdes. Allt står kvar som det var och almanackan på väggen visar datumet. Där tog mycket personliga och intressanta guider hand om oss och visade oss runt i denna intakt bevarade metallindustri, som drivs med remdrift och elektricitet från ett hundra år gammalt fortfarande fungerande kraftverk. 11 000 olika formar för kranar, pumpar, handtag och mycket mera finns på sin plats i hyllorna. J.E. Hyltén var en mycket speciell man. Han hade elva barn, varav två söner fick komma in i verksamheten och hjälpa till, frun och flickorna fick överhuvudtaget inte komma in i fabriken. Han var mycket uppfinningsrik och gjorde aldrig många exemplar av något. När han väl kommit på hur det skulle vara tröttnade han och hittade snart en ny grej att konstruera. När han blev trött på uppfinningar gick han ut och kom inte tillbaka. Han åkte till Jönköping och blev bankdirektör. Pengar kunde han handskas med och han lade aldrig ut en krona i onödan och kunde man återanvända så gjorde han det. Sönerna försökte en gång få löneförhöjning, då rev sig Hyltén i huvudet och sa pengar, pengar för arbete när det är så roligt att arbeta. Så blev det med det!
På båda dessa ställen kan man tala om Gnosjöandan och det sanna entreprenörskapet, fantastisk historia med små medel.
Nu var det dags för avslutande kaffe och macka på Bruksvillan i Gislaved, där den andra bussen anslöt och dagen kunde avslutas.
En intressant, rolig och lång dag tillsammans med glada Ringhalsveteraner var till ända.
Vid pennan :Ingrid Larsson Foto: Gösta och Evy Andersson