Åland tur och retur 23-26 Maj 2010

Ringhalsveteranerna har varit på en riktig upplevelseresa.
49 deltagare var vi och vi har sett och hört det mesta om det lilla landet i öster.

Vi startade pingstdagen med buss upp till Grisslehamn. Därifrån avgick Eckerölinjens färja över till just Eckerö och där landade vi klockan 23 finsk tid. Bussen tog oss vidare till Mariehamn där vi checkade in på hotellet och sedan var det god natt.

Efter frukost på måndagen anslöt en lokal guide, Gunvor Viljanen, som är svenska från begynnelsen och syster till Lasse Holm (han med Diggiloo ni vet). Och vilken pärla! Hon kunde allt om de ställen vi besökte och mitt i allt kom en rolig historia. Sedan fortsatte hon som inget hade hänt med att berätta om detta fantastiska land.

På kvällen var det gemensam middag på hotellet och så var det god natt igen för en del, medan andra orkade en stund till.

Tisdagen kom den trevliga damen tillbaks och fortsatte sin information. Vi fick också smaka på Ålandspannkaka med snömos. Jättegott, nästan som vår ugnspannkaka, men i detta fallet gjort på mannagryn och smaksatt med kardemumma. Kvällen avslutades med middag och till denna hade vår arrangör – S&S-resor – bjudit in en dam från Gislaved, boende på Åland, som spelade nyckelharpa och sjöng. Vår egen dragspelare, Sven-Axel Kristersson, spelade också tillsammans med henne och så blev det lite allsång.
Mariehamn1.jpg (56986 bytes)     Mariehamn2.jpg (48092 bytes)
Utsikt utanför Mariehamn                                                                                                                                                        Konstig midsommarstång  Foto KEBJ

En bra grej med Åland var bl a att man hade tillsyningsmän som kollade att villaträdgårdarna sköttes ordentligt. Gjorde man inte det blev det repressalier och man åkte på en efterkontroll.

Landet bestod av 16 olika kommuner och i de minsta bodde 125 personer. Dock hade man egen skola, vllket varje kommun hade. Det var så välordnat och genomtänkt så jag tror vi ska skicka dit våra egna politiker och lära sig hur saker och ting kan fungera..

Onsdagen checkade vi ut från hotellet och tog oss upp till Eckerö igen f v b hem. Det blev lång dags färd mot natt och vid midnatt kunde vi ta farväl av dem som skulle åka en kvart till.

Ett stort och varmt tack till Knut som organiserade, S&S-resor som transporterade och serv(er)ade, till Sven-Axel som muciserade samt alla deltagare som levererade.

Kerstin Björklund