Veteranbesök på Derome AB

Tjugofem Ringhalsveteraner samt fem respektive besökte den 27 april det tredje största företaget i Varbergs kommun 2010..

Derome AB är det lilla sågverket som startades 1947 av bröderna Anderssons far, Karl Andersson, på den plats där hela anläggningen ligger idag. Han använde sig av en cirkelsåg på förmiddagen och hyvlade på eftermiddagen eftersom det bara fanns en motor. Arbetet skedde under vår och sommar då traktens bönder kom med sitt virke lastat på vagn och dragen av hästar. Vinterid var det skogsarbete som gällde.

Företaget har utvecklats och blivit en stor koncern med ca 800 anställda. Det drivs till största delen av familjemedlemmar och har verksamhet på flera orter från Helsingborg i söder till Stenungsund i norr och utmed västkusten. Flera dotterbolag ingår i koncernen.

"Från skog till färdigt hus" är deras varumärke och de sköter hela kedjan själva med hjälp av andra företag. Affärsidén är enkel - förädla trä och byggmaterial på ett för kunden bra och rätt sätt.

En mycket givande rundvandring fick vi på "sågen" med kunnig guidning av Bernt-Göran Andersson f d VD, och Bertil Karlsson en av de först anställda på försäljningssidan. Därefter bjöds det på kaffe och kaka i personalmatsalen och mer bra och intressant information om verksamheten samt möjlighet att ställa frågor.
  

Guiden Bernt-Göran försåg oss med varselvästar.                  Hyvlat och paketerat.


Takstolsfabriken                                Foto Gösta Andersson

Guiderna fick varsin bok "Från ingenting alls till Ringhals" och uppskattande applåder.

Därefter var det dags att bege sig hemåt i det vackra vårvädret.

Vid pennan Ingrid Larsson