Äntligen kunde vi träffas igen efter 1,5 år i pandemins sköte.
Idag lyssnade vi till Kent Bladh som berättade om den man, Johan Severin Almer, som skapade det sjukhus som tog hand om TBC-sjuka barn från hela Sverige. Almer var född 13 maj 1861 i Grimeton.
Då i början av 1900-talet var barnkullarna stora. Det var oftast väldigt trångbott och fuktigt i hemmen som bidrog till att många barn dog i TBC(tuberkulos). Almer hade själv upplevt detta i sin barndom och fått bevittna att flera av hans syskon dog i TBC. Efter att fått hjälp med pengar av en präst till att gå i skola, blev han så småningom läkare.
Han satte då som sitt främsta mål att hjälpa TBC-sjuka barn, och med bidrag från olika håll startade han en verksamhet i blygsam skala i Varberg 1904. Första kullen barn var 4 st. Ingen medicinering förekom. Endast sol, salta bad, havsluft och framför allt god och stärkande mat. Många var undernärda på den tiden.
Efterhand utökade Almer verksamheten, och de sista åren kurerades över 500 barn. Tiden de var på Kustsanatoriet var mellan 5 till 8 månader. Många av dessa barn har sedermera berättat att tiden på detta sjukhus var den lyckligaste tiden de upplevt.
Men, som ni nog vet, så klarade sig inte alla barn. Många föräldrar hade inte råd att åka till Varberg för att hämta sin döda son eller dotter. Hemorten för dessa var oftast Norrland. Därför skapade Almer ”Barnens kyrkogård” och ett litet kapell alldeles intill sanatoriet.
År 1927 åkte Almer av någon anledning till Egypten, där han bl a köpte 4 st åsnor som han skulle använda som transportmedel mellan Varberg och Kustsanatoriet. Barnen kunde då också få köra åsna med vagn. Tyvärr ådrog sig denne hjärtansvärde mannen en dubbelsidig lunginflammation när han var i Egypten, och avled 13 maj 1927. Almer ligger också begravd vid denna kyrkogård i Apelviken.