Rivets resa till Borås energi och Rydal 14/9 2023

Resan startade kl.8.00 vid Arenahallen i Varberg där de första deltagarna steg ombord. Vi fortsatte till Varberg Nord och vidare till Veddige och Horred och till sist Kinna där den sista steg på och då var vi 49 personer i bussen och alla platser upptagna. Chauffören var lite orolig innan att någon skulle tillkomma då det bara fick plats 49 personer. Vid ankomsten till Borås Energis anläggning, Sobacken, blev vi uppdelade i två grupper där den ena fick gå en rundvandring och titta pannhuset och turbinanläggningen. För oss som är vana vid Ringhals dimensioner var turbin och generator en liten gullig anläggning.
Den andra gruppen fick gå till infobyggnaden där vi informerades om Borås energi och deras satsningar på hållbarhet inom energi, vatten och sophantering. Där bjöds vi även på en kopp kaffe (några saknade frallan).

Borås kraftvärmeverk

Efter ett intressant och informativt möte gick resan vidare mot Rydal och en god lunch på Rydals Herrgård.

Rydals Herrgårds matsal

Mätta och belåtna så blev vi återigen indelade i två grupper varav den ena fick en mycket trevlig guidad visning på Rydals Spinneri. Fick information om hur detta hade byggts upp ifrån starten. En man med namnet Sven Eriksson låg bakom uppbyggnad av denna fabrik på 1850 talet. Fabriken är byggd av gråsten från trakten. Maskinerna drevs med vattenkraft från Viskan.

Vi väntar på att komma in

Guiden visade hur en bal med ekologisk bomull omvandlades i en kardmaskin till trådar för att sedan i spinnmaskinen bli smala trådar och sedan ytterligare två maskiner förvandlas till vackert garn. Alla maskiner hon visade var gamla och fungerade fortfarande men drevs av el nuförtiden. Alla slogs av det höga ljudet och nu var det bara en maskin som var igång i taget, ni kan tänka när alla var igång.

Kardmaskinen
En av alla spinnmaskiner

Den andra gruppen fick en trevlig guidad visning av den gamla vattenkraftsstationen som fortfarande är i drift och det är Vattenfall som driver den. Det gamla kontrollrummet hade en imponerande manöverpanel i italiensk marmor säkert tio meter lång men var  idag ersatt av ett skåp stort som en vanlig garderob. Även här var det intressant gammal teknik som fortfarande fungerade.

Den gamla manöverpanelen
Vattenturbinen med generator

Efter att grupperna hade skiftats startade hemfärden och jag tror att alla var väldigt nöjda med dagens utflykt.

Text och bild Kerstin och Nisse Svensson