Derome Trä

Tisdag 23 maj 2017, samlades 22 personer varav 5 var respektive, vid Derome Trä & Nostalgimuseum. Vi hade bokat guidning i museet och fika, samt titta i det nyinvigda Träkonstmuseet.
Våra sådana träffar brukar ta 1,½ – 2 timmar, men med en engagerad och kunnig guide i ägaren av museet Erling Andersson, så drog det ut på tiden och tog över 4 timmar men man kunde avvika tidigare.
Det hela startade med att Karl Andersson startade ett sågverk 1946 för att hjälpa bönderna i trakten att såga sin skog. Han hade fyra söner som hjälpte till och det var starten på den stora Derome koncernen som i dag gör allt som har med trä att göra och har i sin reklam ”från skog till färdigt hus.” Ett rent familjeföretag som nu drivs av tredje generationen Andersson.
Så småningom började äldste sonen Erling att samla på sig träredskap av olika slag och 1991 invigdes det trämuseum vi ser idag.
Erling Andersson säger att hans kärlek till träet har bidragit till hans stora intresse. Museet innehåller ca 5000 handverktyg och ca 200 maskiner för trähantering. Det var otroligt mycket saker i flera plan, mycket från träindustrin, många roliga historier ingick också i guidningen.
Allt årtal, träslag, historier mm berättades ur minnet utan komihåglappar.
Den del av muséet som är nostalgi invigdes 2012 och innehåller mycket från
Hem och hushåll från1800 – 1900 talet och framåt samt matrial från skolan under samma tid.
Fika intogs i en cafédel som kunde ta emot ganska många personer, där fanns möjlighet att köpa med sig vackert trähantverk riktigt genuina träsaker. Rent och snyggt i alla dessa utrymmen hur man nu städar där – tvärdrag kanske.
Träkonst museet invigdes maj 2017, det var mycket fint och sevärt, fantastiska skulpturer i trä utsågade ur en och samma stock – planka – träd. Gunnar ”Bisefällarn Svensson från Skillingaryd är en av träkonstnärerna som har gjort många av skupturerna som finns på träkonstmuseét i Derome.
Efter detta var det många som åkte hem med trevliga minnen, en historielektion av det större måttet och kanske trötta ben.