Vapnö gård

Onsdagen den 22 maj besökte vi, ett 30-tal Ringhalsveteraner, Wapnö Gård och Berte kvarnmuseum.
”I mer än tjugo år har Wapnö utvecklat ett eget ekologiskt kretslopp på gården. God djuromsorg, smakupplevelser och hållbar miljö har länge varit självklarheter. Det är därför man inte hittar någon liknande gård i Sverige, eller kanske ens i världen.”

Vapnö slott
Slottet omtalas redan 1312 och har varit i flera släkters ägo, den nuvarande heter Staël von Holstein.
Den äldsta huvudbyggnaden brann ned 1733. Det nuvarande corps-de-logiet uppfördes vid mitten av 1700-talet. I oktober 1983 förklarades slottet som byggnadsminne


Wapnö gård
Bokningar av konferenser, bröllop och fest ordnas. Där finns ett hotell där varje rum är döpt efter kor som funnits på gården.
Vår guide berättade om gårdens två kretslopp, Gårdens lantbruk och Gårdens förädling. Gårdens kor går fritt inomhus och är ute på bete under sommaren. Vi fick se hur mjölkningen går till. Två gånger per dag går kossorna till en mjölkningskarusell och levererar mjölk som rinner i en ledning 30 m till gårdsmejeriet. Där förpackas den sedan och kan säljas i butik redan samma dag. Tala om FÄRSKT!!
Vi fick också se ko-BB och kalvdagis, ack, så söta småttingar! Friden lägrade sig över båda anläggningarna.
Gårdens jord och skog är viktiga naturresurser och där finns vattenkällor, varur man kan bevattna utan att behöva lita till långa traktortransporter. För att slippa långa transporter av gödsel pumpas den ut till fälten och läggs ut med en 30 m bred gödselutläggare, vilket har gjort att man kunnat ta bort många mils traktorkörning varje år.
Gårdens biogasanläggning förser hela gården med förnybar energi i form av kyla, värme och el, t ex kyls mjölken ner med kyla som utvinns från kornas bajs och när mjölken kyls ner återvinns energi till systemet genom värmeväxling, s k ”mjölkvärme”. TÄNK så mycket man inte vet!
Raps är det protein som används till djuren och för att de inte ska utfordras med för mycket fett så pressas rapsen på olja. Av den restprodukten kommer man framställa biodrivmedel till gårdens fordon. Ett litet steg i RÄTT riktning!
På gården finns också växthus som värms upp av gårdens förnybara energi. I gårdsbryggeriet bryggs öl av gårdens vatten och korn och i charkuteributiken säljs kött som kommer från gårdens nötdjur som gått fritt året runt och aldrig fått antibiotika. MUMS!
Efter denna rundvandring serverades vi lunch på slottet, vad då? Jo, rejäl portion kött, förståss, och potatis med tillbehör och dessert! MUMS IGEN!

Därefter styrde vi kosan mot Berte Museum.
Vi möttes av en guide som inledde med en stunds presentation till FIKA. OJ, OJ, OJ! Hon berättade bl a om hur museet blev till: Sommaren 1992 besökte Anders Stenström, då qvarnmästare på Berte Qvarn, Gustaf Skyggesson i Vinberg, för att titta på en odling av vårvetet Sport, ett vårvete med speciellt hög proteinhalt som i princip skulle göra Berte Qvarn självförsörjande på svenskt vete.
På väg tillbaka passerade de ett stort antal äldre uttjänta maskiner som Gustaf inte längre hade plats för utan placerat på den gamla gödselstan. De skulle eldas upp och lämnas till skrot. En potatisupptagare drog till sig Anders intresse och när Gustafs svärfar John Bengtsson kom på
besök berättade han om dess, och övriga maskiners, funktion och historia.
Anders erbjöd sig att ta vara på några av maskinerna och göra plats för dem i ett gammalt svinhus på gården. John nappade på idén och de gamla maskinerna blev bevarade för framtiden. Sedermera flyttades maskinerna till det som nu är Berte museum.
Det var alltså mer eller mindre en slump att Anders började sin samling 1992 och tio år senare invigdes ”Berte Museum – Livet på landet”. Museet är ett privat nostalgimuseum, som överraskar med sin storlek och mängd föremål. Här finns allehanda jordbruksmaskiner, handredskap och TRAKTORER! Här finns olika miljöer uppbyggda: hantverk, lanthandel,
skola.
Vi strövade sedan runt i ett fantastiskt museum med SÅÅÅ mycket sevärt. Här kan vi verkligen göra en resa tillbaka i tiden. Samlingen omfattar det mesta som funnits ute på landsbygden. Sedan 2004 ingår även Slöinge lanthandelsmuseums samlingar, vilket innebär en stor lanthandelsmiljö och mycket annat som kommer därifrån.

Kuriosa: Berte Museum är en del av Bertegruppen tillsammans med Berte Qvarn, SIA Glass och Berte Gård. Bertegruppen är Sveriges äldsta familjeföretag med anor från 1569, då anfäder till familjen Stenström drev kvarnen, och ägs till 70 % av familjen Stenström och till 30 % av BERTEBOS stiftelse.


Sammanfattat av Marita Carlsson